The art of the title - en vetenskap

Ibland blir man jävligt glad när man ser filmer som faktiskt lagt lite tid på hela förtext grejen i början. Jag är inte direkt fan av de gamla filmers förtexter, när det rullar på massa random namn  mot en svartbakgrund, som tar över 4 min av ens så så korta liv.

 

Men på senare tid har man ju som sagt lagt ner väldigt mycket mer tid kring att göra snygga förtexter och en sida (som jag älskar, why else?) handlar just om dessa "titlar", "vetenskapen".. eller ja snarare konsten. Den går liksom in och fördjupar sig lite kring hur hela processen går till. Sidan gör olika reportage om filmers förtexter samt  diskuterar med de personer som gjorde/gör dem. Självfallet kan man få se dem i praktiken.

 

Och vad ville jag med detta? Jag vet inte riktigt, men jag gillar sidan och den är värd en titt. Samtidigt som detta kanske kan inspirerar andra till göra riktigt snygga förtexter. En av mina favoriter är Napoleon Dynamite's förtext.

 

Hemsidan heter: Art of the title

 

 


När man dammar ut sina skelett ur garderoben.

Vad hittar man inte då? Jo några trevliga bilder från mitt första försök att göra en kortfilm!

Gamla bekantar till mig är "skådisar" i denna kortfilm.

Den onda skurken i filmen. Och våran hjälte!
Det som jag var mest nöjd med den filmen var faktiskt rekvisitan.

 

Jag och min kompis fixade ihop rätt mycket. framförallt så svarvade vi fram ett gevär som vi blev riktigt nöjda med.Ganska klyschigt att mitt första försök till kortfilm var en "krigsfilm". Men men, man lär sig alltid något nytt när man filmar och göra filmprojekt. Manuset till detta var ju katastrof faktiskt men rekvisitan var jag otroligt nöjd med.


Så denna film kommer ni nog aldrig att få se, den ligger och trycker i en gammalt valv, långt borta från nyfikna åskådare. (jag har inte ens filmen på en dvd eller liknande)  Men som jag sa så är det alltid kul att hitta gamla bilder från projektet.


Canons nya kamera, 60D - Va snäll mot min plånbok!

 

 

Canon har annonserat att en ny kameramodell ska se ljuset. Canon 60D, som är uppgraderingen från deras gamla trotjänare 50D (konstigt va?) Kameran är någon mellanting mellan deras kameror 550D och 7D och vad jag har sett så kommer priset ligga kring 10 tusen, vilket inte är så snäll mot min plånbok.

 

Dock ser jag verkligen fram emot vad denna kan prestera. Den har allt som är mina kriterier för att köpa en nya kamera. Den filmar naturligtvis i full HD men också i 720 formatet.  Dessutom i olika frames per seconds. Den kan använda en mic för att ta upp ljud och man kan manuellt ha kontroll över ljudet i kameran. Dessutom är den fullt manuell och har några riktigt trevliga funktioner.

 

Om ni vill gräva djupare in i vad denna kamera har att erbjuda så rekommenderar jag denna sida. klicka här

 

Som sagt så är jag ganska kluven. 550D som jag har funderat på köpa länge har också väldigt bra funktionär och ligger på runt 7 tusen just nu och denna kamera kommer nog att säljas för 10 tusen eller mer. Så vad ska jag köpa? Detta är det värsta med att det hela tiden kommer nya kameror. När man försöker spara ihop till en av dem så kommer det alltid en ny. Får helt enkelt vänta och se när den kommer ut ordentligt  och när det kommer fler videos ute.

 

Jag har bara hittat ett fåtal videos som är filmad med denna kamera så vi får ju se hur det ser ut längre fram i tiden. Men som sagt, jag kommer få tänka igenom detta väldigt noga.

 

 

Canon EOS 60D Test from Canon EOS 60D on Vimeo.

 

 

 

EOS 60D hands-on preview from EOS Network on Vimeo.


En kamera jag gillar - GoPro HD

Blev väldigt fascinerad över denna lilla kamera. Filmar i HD kvalité samt i slowmotion och den är vattentålig! Den är gjord för att kunna filma extremsporter, men förutom det kan man ju faktiskt använda den som en billig och extremt bra undervattenskamera för amatörfilmare som inte har hur mycket pengar som helst.

 

Jag blev lite kär i den när jag såg denna video.

 

 

Underwater from B.One on Vimeo.


I told you so!

Mashup videos är jävligt roliga att titta på. Speciellt när det gäller denna Mashup.

 

Avatar/Pocahontas Mashup from Randy Szuch on Vimeo.

 

Tyckte Avatar var lite väl taget av Disneys film, Pocahontas.


Buildings & Vampires

En vacker, simpel "kortfilm" eller snarare en tribute till "Where the wild things are"

 

Buildings & Vampires from Nico Casavecchia on Vimeo.

 

Väldigt vacker måste jag säga och så är den så klart animerad!

Har nog en liten thing för det just nu.

 

 


Vertical - en två minuters kortfilm med zero budget

Det finns jävla massa videos där ute på youtube, vimeo etc, som bara rusar förbi än. Men denna kortfilm fick mig att stanna till och faktisk njuta utav den.

 

En två minuters kortfilm som visserligen ser mer ut som en trailer, men blev så jävla bra!

 

Receptet?

20 timmar framför en greenscreen

x-antal timmar framför After effects

Några schysta vänner som hjälper till

 

kostnad? Inte ett jävla öre.

 

Resultatet?

 

vertical from sebastian lopez on Vimeo.

 

Och så här gjorde han den!


Making Vertical from sebastian lopez on Vimeo.


Ut med det gamla in med de nya!

Sådär ja! Nu var eftertexterna klara på projektet jag och flera andra har sysslat med de senaste månaderna. Känns jävligt skönt! Nu ska den skickas in till Frame filmfestival i kväll och sen så kommer vi kunna få se den på Hagabion den andra oktober i år!

 

Så nu kan jag äntligen börja med det nya projektet. Håller faktiskt på med två. Ena är ett projekt för att testa lite olika effekter i After effects och de andra är faktiskt en stop motion idé som faktiskt ska bli av!

 

Kolla hur mycket skit jag har samlat på mig de senaste dagarna för att jag ska kunna bygga upp scenerna i stop motion filmen! Manuset håller faktiskt på ta form nu och jag hoppas det blir bra. Kan ju alltid sluta med en film eller i ren katastrof! Den som lever får se som sagt.

 


It's all about the audio baby!

Angående mitt inlägg kring hur fucking viktigt det är med bra ljud i sina projekt- Här hittade jag en väldigt bra video som förklarar lite vad man kan använda och hur bra de funkar för olika tillfällen.

(speciellt om man spelar in med en DSLR-kameror.)

 

introduction to audio with DSLRs from stillmotion on Vimeo.

 


Ett projekt på gång!

Okej, jag har tendenser att ha för många bollar i luften. Antagligen har jag redan för många projekt på gång. Men jag kan liksom inte släppa denna idé.

 

Den började redan för ett år sedan. När man satt och suktade över att man inte hade en ordentlig kamera att filma med. Så då tänkte ja - " Men jag kanske kan skriva ett manus och göra en stop motion kortfilm". Så då sneglade jag lite över den idén och insåg att det kommer ta ganska lång tid.

 

Sedan så såg jag ju tinyinventions kortfilm och blev frälst. Storyn var ju gullig och så men jag gillade verkligen hur det arbetade. Dessutom slog det mig att en stop motion film behöver inte alls se så verklig ut som möjlig (som jag inte direkt trodde men liksom försökte sträva efter det) utan det är liksom charmen i filmen som man vill se. The spark!

 

Så därför har jag en idé kring en kortfilm som ska försöka göra till en  just stop motion kortfilm. Tänkte att jag ska hålla på med detta istället för att döda tid på att glo på massa sidor på internet. Jag slösar ganska mycket tid på att göra ingenting har jag insett. (vilket jag kanske kan lägga på detta projekt?)

 

Vi får se lite hur det blir med den saken. Men jag har redan en idé kring vad den ska handla om. En idé som jag kom på för två år sedan.

Min mormor, cykeltjuvenTack tinyinventions!

 

 


Först så var det en - short

Jag har fortfarande inte riktigt landat på fötterna än. Festivalruset håller sakta på att rinna av mig men samtidigt vill jag liksom inte släppa det.

 

Nåja, tänkte tipsa om att bra saker händer ofta när man har en bra idé och utvecklar den till en kortfilm. Då kan man ju som sagt bli "upptäckt" och få utveckla idén vidare. Neill Blomkamps kortfilm - Alive in joburg (2005) är ett sådant projekt som blev skitbra och senare fick utvecklas till District 9 (2009).

 

Inte för detta är någon speciell nyhet men jag tycker personligen ni ska se kortfilmen och tänka er vilka förutsättningar han hade där jämte mot långfilmen. (om ni har missat den) Att inget är omöjligt om man har tålamod och engagemang till att sträva att göra en bra kortfilm. Allting börjar smått och jag har äntligen börjat fatta det med.

 

Alive In Joburg - Neill Blomkamp from Spy Films on Vimeo.

 

 

Nu ska jag försöka sova och ta tag i mig själv.


Jag är förtillfälle way out west!

 

Jag är förtillfälle way out west och hänger där. Jobbar gör jag också men vad gör man inte för att se riktigt sköna band? Så jag är lite off just nu, men nästa vecka är jag väl på fötterna igen?

 

 

 


Tinyinventions kan konsten att mix-animera!

 

scen från kortfilmen som ni måste se!


Jag skulle lägga mig hyfsad tidig igår. Tänkte bara kolla upp ett ställe på vimeo när jag råkade snubbla över Tinyinventions sida på vimeo.

 

Jag blev frälst! Har svårt att sätta ord till hur bra dom är.  Dom kan verkligen det här med att animera! Men inte bara just animera. De kan använda sig utav många olika former för sin animation. Att mixa med olika material, stilfoto och videosnuttar till olika arbetsätt med att bygga upp dockor världar till effekter. Dom kan Mix Animera!

 

För det första jag tänker på när jag hör animation så tänker antingen  jag på japanska anime filmer eller dockor som i still med Team America world police, eller i "lera" som Wallace & Gromit. Men jag kunde aldrig tänka mig något av detta! Dom har verkligen visat upp att man kan få ihop en vacker film om man bara mixar in allt!

 

 

Something Left, Something Taken- Full Version from Tiny Inventions on Vimeo.

 

Jag rekommenderar verkligen att kolla in deras blogg så ni får en blick i hur hela fridens namn de har lyckas göra detta underbara projekt! Klicka här

 

Red Giant Tv har gjort ett repotage om dem och deras jobba bakom kortfilmen, om hur det gjorde filmen. Allt ifrån vilka material de använde sig för världen de byggde upp tillhur det jobbade i After effect.

 

RGTV Episode 47: Tiny Inventions from Red Giant Software on Vimeo.

 

Detta har verkligen inspirerat mig att tänka lite annorlunda kring animation!


Varför jag gillar Kevin Smith

Jag anser inte att han är bland de bästa regissörerna. Jag anser heller inte att han gör filmer som blir mästerverk. Jag säger bara att jag gillar de han gör, för de han gör är han jävligt bra på. Simpla komedi/drama/action filmer där dialogen är klockren!

 


Jakten på filmlooken och den nya revolutionen.

På den gamla goda tiden när den alldagliga människan hade enbart råd med en Dv-kamera eller små handkameror, så var det alltid snack om den ökända "filmlooken".


Helt enkelt, hur man fick till det så färgerna såg mer ut som film och hur man kunde få tex bilden bakom objektivet man filmade ur fokus osv.

 

När jag började intressera mig lite mer seriöst med det här med att filma, så försökte jag också eftersträva denna look. På den "gamla goda" tiden var det faktiskt svårt. Om man inte hade pengar att köpa riktigt dyra grejer så fanns det inte så mycket man kunde göra. De enklaste knepet som man brukade använda var att man stod långt borta från objektivet man skulle filma och zoomade in lite.

 

Varför fungerade det inte? Jo ganska simpelt svar. De gamla dv-kamerorna hade extremt små sensorer där bilden projicerades på. Med detta kunde man inte få in tillräckligt med information för att man skulle kunna få en sådan look. Plus att man inte hade ett riktigt objektiv framför kameran. utan det var ju som sagt inbyggt.

 

Lite senare i livet (snarare 2007) så köpte jag mig en HD-kamera. som i för sig inte var bättre för att få looken, förutom att den kunde filma i full-HD. Men med lite sökandes på internet och lite Do it yourself power Så lyckades jag göra en hemmagjord 35mm adapter.


En sådan fungerar ungefär som de förklarar i denna video

35mm Lens Adapters from Videopia on Vimeo.

 

Efter denna enorma succé av att bygga min adapter så lyckades jag filma denna testsnutt som tur nog har överlevt himla många datorkrascher senare.

 

Jag la på massa konstiga effekter som repor, flickers. (fråga mig inte varför)

35mm Adapter on hv20 - test from William De Young on Vimeo.

 

Efter att ha filmat med den kameran ett tag, upptäckte jag den nya revolutionen inom film. Den digitala systemkameran som kunde filma full-HD. Visserligen var jag redan då hooked på något som Red.com håller på att tillverka, vid namn Scarlet.


Men än har den inte kommit och priset på den är för mycket för mig just nu. Så nu har jag vänt blicken till den mer etablerande digitala system revolutionen, DSLR-kamerorna. 

 

Jag måste medge att jag tyckte de var lite och cyklade där i början mellan 2007-2008. släpper kameror som filmar i 720p som inte är helt fel, men oftast så blev bilderna inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Många fel gjordes som tex att man inte kunde ha köra med manuella inställningar till fel antal bilder per sekund. Men i slutet av 2008 och året 2009 så började de äntligen förstå vad folk ville ha. Så då släppte Canon kameran jag har drömt om. Canon 550D.

 

Vad är det som är speciellt med dem då? Sensorn är ju som sagt betydligt större än på dom där gamla handhållna kamerorna. Men det som lockar mest är att man nu äntligen kan filma med dem i de manuella programmet, så jag kan pilla på slutartiden, ISO, f-stopet osv. Detta är viktigt för mig om man vill få till den där filmlooken. För förutom just sensorn så är det objektivet, bländar talet och sensorn som gör det.

 

Här har ni en referens på hur stora dom där sensorerna är till förhållande riktigt 35mm film. Den där lilla pluppen är sensorn i Små handhållna Kameror, förhållande mot 35mm film. Klicka här för en tydligare bild

 

Så vi närmare oss ännu mer än vad vi kan föreställa oss. Redan nu vet jag att flera avsnitt från olika serier som House MD med flera, har filmats med bland annat Canon 7D. Men dock så  tror jag att Red företaget kommer ta det där lilla extra klivet före alla andra. Jag hoppas verkligen på det. Nästa år, 2011 då man beräknar att Scarlet ska komma, kommer vara ett revolutionerande år! Speciellt för oss amatör/independent filmare där ute. När den kameran kommer så kommer hela systemet vara i gungnig. En kamera som var man nästan kan köpa och ger resultat som kommer vara över förväntan!

Kolla in dessa specifikationer.

 

Här har ni några matnyttiga video klipp så förklarar tex, depth of field som var det viktiga pusselbiten för oss vanliga dödliga, när det väl handla om att få ihop en så kallad filmlook.

 

 

Digital Photography 1 on 1: Episode 12 Depth of Field from Mark Wallace on Vimeo.

 

 

Depth of Field Explained (by snodart.com) from NT on Vimeo.

 


Remix, om Eclectic Method får bestämma.

Har följt denna person/varelse/myt, ett bra tag på Vimeo. Älskar verkligen de han gör, speciellt när han remixar ljud och video från kända regissörer, filmer osv.

 

Så titta och njut!

 

 

 

Eclectic Method - A John Hughes Production from Eclectic Method on Vimeo.

 

Back To The Back To The Future from Eclectic Method on Vimeo.

 

The Tarantino Mixtape from Eclectic Method on Vimeo.

 


Gamla m42 objektiv på din DSLR kamera

 

Canon 30D + M42/EOS Lens Adapter + Takumar 50mm

 

Jag nämnde i mitt förra inlägg om trevliga objektiv på DSLR kameror som man kunde köpa.


Men vad ska man då köpa då? Vad kostar det och vilka objektiv är bäst?

Jag ska försöka svara på dessa frågor. Och detta kommer framförallt vara inriktade för folk med CANON kameror. Dock är principen de samma för alla andra kamera tillverkare.

 

Gamla sköna objektiv finns i flera hundra varianter. Allt ifrån Nikon, Canon, Pentax etc, till hur många som helst olika "mounts" (fattningen på objektivet som håller fast den mot kamerahuset). Dock kommer jag bara ta upp den som jag anser är bäst för en tunn plånbok utan att det ska vara så krånglig.

 

Hur det hela funkar

För att kunna ha gamla objektiv på din kamera, krävs det att man införskaffar sig en fattning (mounts) som du fäster fast mellan kamera huset och objektivet. fattning sätts fast som det vore ett objektiv och skadar inte din kamera. Efter att man har satt fast den så kan man skruva på de nya införskaffade objektiven på din kamera. 

 

Efter att objektivet är på så kan du ju naturligtvis inte använda dig av AF systemet eller få kolla korrekt fokusering när du halvt trycker ner fotoknappen. (Dock finns det fattningar som har en liten sensor grej som gör att det blinkar rött när man trycker ner knappen, när man har lyckas ställa in fokusen rätt. manuellt de vill säga)

 

Igenom att du kör totalt oldschool så kommer heller inte alla funktioner på menyn att funka, som P-programmet, Automat-programmet etc.  För mig funkar Manuella programmet, Tv-programmet och Av-programmet. När du fotar med dessa (eller filma som jag kommer att göra hädanefter) så måste man ändra på f-stopet och fokusera manuellt. Samma gäller det för gamla zoom objektiv. Då man får ratta på både zoomen, fokus och f-stopet.

 

Sen är det bara att fota! Glöm inte att för vissa kameror och objektiv så kan det förekomma att det beskärs så 50mm objektivet kanske ger 30mm eller högre. Men detta behöver man inte oroa sig om man följer mitt råd.

 

Vad ska man då skaffa?

Canons gamla linser, FD linserna är i princip kulförklarade. Dom är jävligt bra, billiga och bilderna blir fantastiska. Men dessa ska ni inte skaffa! Varför? De håller på att bli mer och mer dyra. Flera har upptäckt det här med gamla objektiv på sin systemkamera. De håller på bli svårare att få tag på och dessutom så finns det ett stort fel med dem. Det är nämligen så att man inte kan använda den ordentligt för att det är ett problem med dem och focal längden mellan de nya DSLR kamnerorna. Kort och gott, för att kompensera objektivet och systemkamerans funktion, så måste man ha en fattning med ett "korrigerings lins" mellan dem. Detta gör att skärpan blir sämre samt att man inte kan tex ha f-stopet på 1.4 eller 1.8 om de är det lägsta för objektivet, då det blir helt enkelt kasst.

 

 

Jag rekommenderar att man skaffar m42 objektiv!

M42 är en skruvfattning och är i princip universal. Dessa objektiv har man kunnat använda på nästan alla systemkameror som har gjorts utan några problem. Man skaffar skruvfattnings ringen, objektivet och sen är det klart!

 

En hemsida som visar både fattningen och hur den fungerar på de flesta vanliga DSLR kameror. klicka här

 

Sådan m42 fattningar kan man köpa på tradera för ungefär 100-200kr beroende på kvalité och ifall man vill ha den där lilla sensorn med. Jag själv äger 3 objektiv som är m42 fattningar och den har den där lilla sensorn på så man kan se när bilden är i fokus.

 

Hur många objektiv?

Man ska framförallt ha fyra i objektiv i sitt kitt. Ett 50mm standard objektivet. En vindvinkel på helst 28mm, något större i form av 80-200mm och sist ett fet objektiv som är större eller några macro objektiv. Zoom objektiv är inte helt fel då man kan utnyttja mellan spelet från 80mm till hela 200mm.


Vilka objektiv ska man skaffa?

Detta är ju en smaksak enligt mig själv. Det har gjorts många bra objektiv. Jag har just nu en förkärlek till gamla Sovjet objektiven, som i princip vara kopior av kända tillverkare. (som också blev riktigt bra!) Men det är vissa som man ska försöka få tag på om man lyckas. (dom säljas oftast dyra eller också riktigt billiga)


De sovjetiska objektiven

kan säljas både billiga och dyra, detta beroende på var man köper dem. Vissa anser dem som unika och har ett bra samlarvärde (vilket är delvis sant) och en del anser de är skräp. Men dåliga är dom inte!

Vad man ska leta efter: MIR, Helios, Jupiter Industar (Helios är oftast billigaste av dem)

 

Russian Lenses

Det var två m39 objektiv i bunten men de flesta är m42 sovjetiska objektiv.

 

Billiga och bra objektiv

Som jag också använder mig utav är Chinon och Meyer-Optik Görlitz Domiplan. Anser att de är riktigt bra faktiskt och på tradera anses dem vara skräp och säljs otroligt billigt! Äger två styckena sådan och jag är extremt nöjd! Detta gäller också främst vilka objektiv man letar efter. De som är större än 50mm kan både vara dyrare eller billigare

Auto Chinon 55mm f1.7

Auto chinon är riktigt bra!

 

Japanska objektiv

Dessa anses tydligen vara de bästa från m42 eran. Vilket jag har ingen som helst erfarenhet utav då jag aldrig har haft en. Dessa är väldigt attraktiva och kan säljas riktigt dyrt. såg en halvrepig sådan säljas på tradera för över 1000kr. Dom ska tydligen vara de bästa av de bästa men som jag säger, det kostar och allt är en smaksak.

Vad man ska leta efter: ASAHI SMC-TAKUMAR, FUJI EBC FUJINON, Yashica (sista tror jag är billigast)


M42 Lens

Dessa är de japanska objektiven. Klicka på bilden för att veta vilka de är.


Sedan får man inte glömma Carl Zeiss objektiven som också finns i m42 fattning. Oftast svindyra men riktigt bra. Dom är lika eftertraktade som de japanska objektiven men jag tror till och med att de säljer dem dyrare. 

 

Carl Zeiss Jena MC Flektogon 35mm F/2.4

Carl Zeiss

 

Sammanfattning

Köp en m42 gänga adapter och buda fram några riktigt bra m42 objektiv på tradera. Oftast skriver de inte ut att det är m42 gänga, ibland gör man de det. Mitt tips är att gå på de som inte skrivs ut då de får mindre bud. Kolla er fram. titta på objektiven, de ska inte ha några konstiga hackar eller dyl i bak på dem. Och om du är osäkert, ta namnet och googla. Det står oftast om det är m42 gängor osv. Gå inte enbart på att kameran heter tex Chinon så därför ska det vara lugnt. Chinon tex körde både med m42 fattning och k-fattning. Det gäller att veta.

 

Här har ni några riktigt bra sidor att kolla igenom.

Flickr's m42 grupp

En Wiki-sida för gamla kameror som kanske kan underlätta ditt sökande på m42 objektiv.

Recension på Helios objektivet jag har.

Wikipedias sida om m42


Jag ♥ gamla objektiv.

Jag har en otrolig kärlek till gamla objektiv.

Gamla sköna objektiv från 60-70-talet som ger otroligt vackra bilder samt att det är otroligt billiga. Själv äger jag både ett par Canon FD linser och ett par favorit m42 linser.

 

Så ifall ni köper er en DSLR kamera (eller har en) och inte pallar betala flera tusenlappar för objektiv,  så rekommenderar jag varmt att ni köper en screwmount för m42 objektiv och budar fram några schyssta linser med låg f-tal på tradera. (1.4 till 2.0-fstop) Standarden är ju ett 50mm objektiv men köpa gärna till en 28mm och något större som 80mm till 200mm objektiv.

 

Hittade denna video där personen har filmat med ett objektiv som är riktigt schysst. MIR-linser från forna Sovjet! Helt utan att pilla på det i ett redigeringsprogram.

 

MIR-24M test one (Soviet vintage lens) from Martin Oller on Vimeo.


Stop motion är fan härligt

Jag har alltid beundrat folk som verkligen pallar att göra stop motion filmer.

Det krävs oändligt mycket med tid och tålamod, som jag inte har och aldrig klara av.

 

Men fan vad vackert det blir när det är väl klart!


Såg denna för ett par månader sen. Stop motion musikvideo, fotad med 400D

 

 

The Ambience Affair - Devil in the Detail from Souljacker on Vimeo.

 

Sen så har vi den här så är helt fantastisk!


 

BIG BANG BIG BOOM - the new wall-painted animation by BLU from blu on Vimeo.


Då ligger äntligen projektet uppe på nätet!

Så där ja! Nu finns äntligen projektet jag har hållit på med uppe på vimeo!

Tyvärr kommer den vara lösenords skyddad ett bra tag i och med att filmen ska vara med och tävla på Frame filmfestival och jag ska skicka in filmen snart. Men jag hojtar väl till när lösenordet försvinner.

 

Men jag måste säga, att det är jävligt gött att filmen är i princip klar! Det enda som fattas nu är att fixa med eftertexterna.  Fy fan vad gött!

 

Det som var en lek from William De Young on Vimeo.


Filmmusiken är i princip klar!

De senaste trehundra tusen åren har jag mixat ihop massa ljud till vad som är nu filmmusik till kortfilms projektet  jag har hållit på med de senaste året.

 

Mitt hjärta är på högvarv nu för att det är så jävla spännande! Nästan som att vinna på lotto. Jag kanske kan vakna upp imorgon och känna friheten av att inte sätta mig framför datorn och mixa in massa ljudklipp till det här projektet.

 

Ska bara rendera klart allt och sen, förhoppningsvis så är jag klar!

 


Snygga DSLR klipp

Jag tänkte dela med mig av mina favorit DSLR klipp.

Det finns jävligt snygga kortfilmer, videoklipp etc som är tagna av Canons 550D, 7D, 5D mark II etc etc och varenda gång jag ser dem blir jag helt jävla förvånad över hur snyggt klippen blir.  

 

Här är några favoriter.

 

Soldat - Canon 550D Test from KaptenBuse on Vimeo.

 

 

What's lurking in the garden - Macro from Gary White on Vimeo.

 

 

Burning Man from breitbild.tv on Vimeo.

 

 

Adventure in Glaskogen's nature reserve from Daniel Gustafsson on Vimeo.

 

 

It's snowing in my neighbourhood... from Daniel Gustafsson on Vimeo.

 

Finns flera men här är några i alla fall.


550D VS 7D

550D från Canon var verkligen den kameran jag har väntat på. En kamera som kan filma full HD upplösning med manuella inställningar och filmar i 24 underbara bilder i sekunden.

 

Inte nog med den nyheten (som inte är en nyhet men ändå) så var 550D väldigt lik sin "storebror" Canon 7D när det gäller att filma. De har i princip samma sensor och film kvalitén mellan dem skiljer sig inte så speciellt mycket, förutom eventuella low-light förhållanden osv. Men tanke på prisskillnaderna så är 550D ett riktigt kap!

 

Mitt köp i höst (om jag får ihop pengarna) kommer att bli en 550D, som kommer bli ett fin uppgradering från min trotjänare, Canon 400D

 

7D Vs 550D comparison ! from ArtFx on Vimeo.

 


Prisjakt skillnaden mellan 550D och 7D


bloglovin

Följ min blogg med bloglovin

Ljudsättning

ljudprogrammet som jag håller på med


Så vad sysslar jag med just nu?

Just nu håller jag på ljudsätta massa saker till kortfilms projektet som min förening startade igång i början av detta år. I detta projekt har jag också regisserat och mer eller mindre har redigerat filmen. Målet är att försöka få med filmen på Frame filmfestival. 

 

Något som jag aldrig riktigt trodde jag skulle gilla inom arbete kring film, är faktiskt ljudsättning. Jag trodde sådant var urtrist men det är faktiskt rätt kul nu när man äntligen förstår sig på hela processen. Jag har insett hur viktigt ljud faktiskt är i en film. (eller ja det visste jag hela tiden men orkade inte göra något åt saken, lat som jag är)

 

Så jag rekommenderar varmt för de som är nybörjare kring göra film osv, att lägga ner mer tid på ljudet nästan och storyn än själva "looken".

 

Så det är vad jag pysslar med just nu.


Ljud strålande ljud

Allting handlar om ljud. Eller ja nästan allt.


Det jag menar är att man kan se en halvkass "ful" film om ljudet är bra men man kan inte se en snygg film om ljudet suger. Allt för ofta så lägger man mer vikt på de snygga filmsnittet och mindre vikt på själva ljudet.

 

Men så gör man ofta. Man tror det är lättare att satsa på filmen och att ljudet löser sig allt eftersom.  Men försök verkligen att satsa på ljudet, det gör mer än man tror.

 

Här är några riktigt bra videos om ljudsättning samt en riktigt bra hemsida om ljud.

 

"Inception" Sound for Film Profile from Michael Coleman on Vimeo.

 

Hemsidan - Soundworks


DIY Axelrigg av trä

Varför krångla till det? Istället för att köpa massa dyra komponenter till din DSLR kamera så kan man ju göra en kamera-rigg i trä. Det gjorde denna människa, som också kom på världens grymmaste sätt att ändra fokuset på kameran med riggen.

 

 

DIY DSLR Wooden Shoulder Rig from Jonathan Clifford Bergqvist on Vimeo.

 

Rekommenderar hans hemsida också.

http://athan.se/diy-shoulder-rig/


Shut up and make a movie

För att reda ut eventuella frågor kring bloggen.

Detta är en blogg som ska ge de inspiration och idéer kring många olika saker inom filmvärlden.

Som tex, hur man bygger en kamera-rigg till awesome videos om hur man redigerar och lägger på effekter.

Jag kommer posta också flera projekt jag håller på med och försöka inspirera er förhoppningsvis.

 

Bloggen kommer förmodligen inte handla om massa jävla filmrecensioner, utan om jag gillar en film så säger jag kort och gott- se filmen, varför? för att jag är bäst.

 

Den kommer inte heller handla om sofistikerade bajsskriverier  om kultur och film, jag är så jävla kulturig och häftig och jag bär en scarf och går på konstutställningar etc etc.  "Look at me, im so i ett kulturfack! "

 

Målet är, Shut the fuck up, ställ dig upp gå ut och gör en film, oavsett hur bra den än blir. Man är alltid en amatör i början. Man kan inte göra ett gudomligt mästerverk redan från start. Det krävs övning och erfarenheter. Men jag tycker ni är fucking awesome ifall ni vågar att göra det. Stå för filmen, även om det är massa Star Wars lightsaber effekter som hundratusen andra personer har gjort. So what, du har aldrig gjort det så det är ju grymt bra gjort av dig!

 

Do it yourself.

 


Vem fan är du?

Ja det kan man verkligen undra sig. Vem fan är jag och vem fan är du?

 

Mitt filmintresse började som liten när jag, 8 årig liten grabb satt i  vardagsrummet, på den slitna soffan och tittade på Motorsågsmassakern med min far.

 

Självfallet på en suddig avkodad Tv1000 kanal men ändå var filmen och helt fantastisk! Jag som senare i livet skulle tycka att Rovdjuret (Predator) var den bästa Action rullen ever! (är en av mina favorit dock) och hade filmkvällar med kvartersgänget och försökte få igång Star Wars på dom där gamla VHS apparaterna.

 

Självfallet var det originalet och inte dom där nya utgåvorna med ändringarna. Jag satt och var helt förtrollad över hur man kunde skapa en film som var ute i rymden, eller ett odjur från en främmande planet.

 

Sen så var de intresset mer eller mindre något som alltid låg och gnagde i bakhuvudet. inte förglömt men ändå ett intresse som jag aldrig trodde kunde bli annat än just vad de va.

 

jag blir äldre,Träffade brudar, hånglade och dansade tryckare. Jag ville bli fritidsledare och min klädstil förändrades från normalt till, hiphop till, rastafari till, emo kille (fuck vad tänkte jag på egentligen?), till något annat till något nu som jag knappt kan definiera.

 

Jag gick ut gymnasiet och undrade va fan jag ville bli? Lärare? knega på industrijobb? Så slog det mig en dag när filmintresset kom upp från sin vilande plats.

 

-Varför försöker du inte bli något inom filmbranschen?

-Som om det skulle gå, det händer ju bara i folks drömmar.

-Om man inte försöker så kommer du ju ångra dig.

-Men det är ju i princip omöjligt ju

-säger vem?

-Säger jag

-Men du vet ju inte för ens du har testat.

 

Så höll min hjärna och jag på att diskutera i flera veckor, tills jag insåg att: Va fan har jag att förlora? Jag kommer ju bara bli en jävla sur gubbe sen och ångra att jag inte följer mig dröm.

Så här är jag. Mitten mellan två världen. Pluggar till Historia lärare och gör kortfilmer. Vem fan är jag? Du får avgöra men jag är en driven person som försöker bli något.

Jag har fortfarande drömmar om att bli arkeolog, historia professor, fritidsledare, historia lärare, jobba inom radio Men de jag vill och hoppas på bli är Regissör.


RSS 2.0